Ääniartikkeleista uudenlainen väline tulosten levittämiseen

Vyyhti toteuttaa loppujulkaisunsa oheen ääniartikkeleita, jotka ovat lyhennelmiä varsinaiseen julkaisuun päätyvistä laajemmista raporteista.Vaikka ääniartikkelit ovat helppo, hauska, nopea ja uudenlainen menetelmä, tulee ennen hommaan ryhtymistä olla tietoinen muutamista tärkeistä asioista. Tämä kirjoitukseni sisältää muutamia ohjeistuksia ääniartikkelin tuottajalle.

Vyyhdin artikkeleiden toteuttajatahoksi valikoitui kilpailuttamisen kautta helsinkiläinen Silencio Oy. Yrityksen kanssa työskentely oli mutkatonta, nopeaa ja ammattimaista. Vyyhti toteutti ääniartikkelikokoelman, joka on mahdollista kuunnella yksittäisinä artikkeleina tai kokonaisuutena.  Lisäksi kokonaisuudesta pilkotaan tiivistelmä, joka tulee olemaa kuunneltavissa Vyyhdin lopputapahtumassa Musiikkitalossa 6.11.2013. Kaikissa Vyyhdin ääniartikkeleissa on myös tekstiä mukaileva äänimaailma, joka toimii artikkeleiden kuvituksena. Jokainen kirjoittaja luki itse Silencion studiolla tekstinsä esittelyn  ja pääsi vaikuttamaan artikkeleiden taustalle lisättävän äänimaailman suunnitteluun.

Kuunneltava materiaali toimii hyvin eri tavoin kuin luettava, jonka takia jo suunnitteluvaiheessa on hyvä paneutua tekstiin lukemalla omaa osuuttaan ääneen. Onkin hyvin tärkeää, että tekstit eivät ole pitkiä ja etenkin monimutkaista numeraalista tai taulukkomaista materiaalia tulee välttää Ääniartikkeli voi sisältää toistoa, sillä kuulija ei välttämättä pysty palaamaan tekstiin samalla tavoin kuin luettavan materiaalin kanssa.

Ohessa vinkkejä, jotka säästävät aikaa, rahaa ja vaivaa ääniartikkelituotantoa toteuttaessa

Ohjeita kirjoittajalle

  1. testaa artikkeliasi lukemalla sitä itse ääneen. Ovatko lauseet liian pitkiä? (pitkien hankalien lauseiden lukeminen ei kuulosta hyvältä)
  2. kirjoita tekstiin asioita, jotka on helppo ymmärtää kuultuna. Esimerkiksi taulukot eivät toimi luettuna.
  3. aloita artikkelisi aina ingressillä, jossa kerrot mitä artikkelisi tulee käsittelemään. Päätä artikkelisi toistamalla muutama tärkeä asia artikkelin sisällöstä.
  4. artikkelit voidaan lukea studiossa tietokoneelta. Käytä esimerkiksi Google Drivea. Tämä on helppo jakaa myös äänittäjälle, joka seuraa jatkuvasti lukijan työtä äänityksen ajan.
  5. personoi artikkelit. Voisiko artikkeliasi kuvittaa vaikkapa äänimaailmalla?
  6. mikäli tekstissäsi on lainauksia, voisitko saada kirjoittajan lukemaan ne itse? (esimerkiksi Vyyhdin Mestarit-artikkelin lainaus oli kultaajamestari Raimo Snellmanilta, joka kävi itse lukemassa kultaajan työhön liittyvän kappaleen)
  7. tarinat, vertauskuvat tai jopa dialogit kiinnittävät kuulijan huomion

Ohjeita tilaajalle

  1. missä muodossa artikkelit julkaistaan? Kuka niitä kuuntelee?
  2. tarvitsetko artikkelista erilaisia miksauksia? Mihin käyttöön artikkelit tulevat?
  3. kuka artikkelit lukee? Soveltuuko teksti naisen vai miehen äänelle? Lukeeko kirjoittajat itse artikkeliensa ja itsensä esittelyt? (huom!tämä tulee aikatauluttaa hyvin) Esimerkiksi Silenciolla tuotetaan jatkuvasti äänikirjoja. Voit pyytää erilaisia ääninäytteitä kuultavaksesi ja valita lukijan. HUOM! äänikirjojen lukeminen ei ole näyttelemistä tai pelkkää ääneen lukemista. Valitse siis henkilö, jolla on kokemusta äänikirjojen lukemisesta. Tämä säästää sinulta aikaa ja rahaa.
  4. työstä materiaali valmiiksi ennen äänitystä. Studioaikaa ei kannata käyttää korjausten tekemiseen.
  5. ole itse paikalla äänityksissä

Hyvä ääniartikkeli rakentuu seuraavista palikoista

  1. artikkelissa on paljon toistoa
  2. artikkeli luetaan rauhallisesti ja se on helposti kuultuna ymmärrettävää tekstiä
  3. artikkelissa on selkeä johdanto jossa kerrotaan mitä artikkeli tulee sisältämään (korkeintaan kolme asiaa)
  4. varsinaisen artikkelin jälkeen lyhyt yhteenveto asioista, joita artikkeli käsitteli
  5. muistetaan, että kuulijalla ei ole hyvin todennäköisesti mahdollisuutta takaisinkelaukseen
  6. artikkeli luetaan ammattimaisesti (takerteleva lukija maksaa paljon, hyvä lukija on tehokas ja nopea eikä vie turhaa studioaikaa)

Vyyhdin ääniartikkelit on kuunneltavissa hankkeen internetsivuilla syksyllä 2013. Mikäli kiinnostuit tuottamaan oman ääniartikkelin, ota yhteyttä Vyyhtiin. Neuvomme mielellämme alkuun.

Susanna

Jaa juttu eteenpäin: