Jammin’@HAPPI!

Metropolia Ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusyksikkö päätti järjestää vuoden 2013 pelijamit yhteistyössä Toimintakeskus Hapen kanssa. Meille yhteistyö tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että saamme järjestää tilaisuuden Hapen upeassa Pelitalossa ja pystymme tarjoamaan osallistujille hyvät työvälineet työskentelyä varten. Kulttuurituottajana tietenkin toivon, että Metropolia kykenee kehittämään hyvin alkaneen yhteistyön myös muillakin kulttuurin aloilla, sillä Happi tarjoaa nuorille hyvät puitteet moneen menoon. Talosta löytyy muun muassa studio, teatteri, mediatoimitus ja kuvataidepaja.

Pelijamien idea pähkinänkuoressa on siis se, että suunnitellaan 5-7 hengen porukoissa tiettyyn teemaan liittyvä pelituotos ennalta sovitussa ajassa. Valvoa saa vaikka läpi yön, mutta pillin soidessa hommat pysähtyy. Jos tuotos jää keskeneräiseksi, se ei välttämättä tarkoita epäonnistumista. Tärkeintä on, että jyry ymmärtää pelikonseptin kokonaisuuden ja näkee siinä potentiaalia. Vuoden 2013 jamien koordinaattorina toimi Minni Wiitala, joka on itsekin ehtinyt ottaa osaa pelisuunnittelumaratoneihin. Minni antoi tiimeille suunnitteluteemaksi melko ajankohtaisen esineen, nimittäin ilmapallon. Täytyy kyllä myöntää, että jamien alkaessa olin hieman epäileväinen sen suhteen, että kykenevätkö suunnittelijat keksimään mitään mielenkiintoista teeman ympärille. Taisin olla pahasti väärässä.

Itse reiluna kolmekymppisenä edustan niin sanottua ”old school” sukupolvea, joka fiilistelee enimmäkseen vanhoja kultaisten vuosien pelikonsoleita. Minulle pelimaailma on yhtä kuin NES, C64 ja Sega Megadrive. Ollessani nuorten (tulevien)peliammattilaisten seurassa tajuan, että kuinka paljon peliskene on oikeasti mennyt eteenpäin. Pelit eivät ole pelkästään lasten/nuorten juttu, sillä tutkimusten mukaan keskiverto pelikuluttaja on pitkälti yli 30-vuotias ja sukupuolijakaumakin jakaantuu lähes tasan 50/50. Minun nuoruudessani pelinörteille naurettiin, nyt he ovat oikeutetusti HIP!

No onneksi tällaisen ”fossiilinkin” aika pelastui jameissa, sillä Hapen Pelitalosta löytyi ihka oikea flipperilaite, jolla tulikin sitten hakattua ranteet hajalle. Valitettavasti Pelitalon piste-ennätykset jäivät vielä kovin kauaksi. Jamien innoittamana taidan myös kaivaa ikivanhan Nintendoni kaapista, jonka taisin saada syntymäpäivälahjaksi melko tarkkaan 22 vuotta sitten.

Flipperi
”Vanhan koulukunnan” edustaja paukuttamassa perinteisempää peliä :D

 

Ai niin, pillin soidessa jokainen tiimi oli saanut pelinsä valmiiksi. Jokainen pelikonsepti heijastaa tiimiläistensä suurta ammattitaitoa ja niihin voi tarkemmin tutustua Shared Gems -peliseminaarissa tiistaina 7.5. Tuolloin jokainen tiimi tulee esittelemään pelituotoksensa suurelle yleisölle ja yleisö voi myös kokeilla pelien pelattavuutta paikan päällä. Tapahtuma-areenana toimii Happisali ja tilaisuuden saapuu avaamaan Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen.

Nikita Gavrilenko
projektisuunnittelija // Vyyhti-hanke

Jaa juttu eteenpäin: