Pelifasilitaattorin ensimmäinen pelikokemus

Tällä viikolla toteutimme projektisuunnitelmaan kirjatun Vyyhti-hankkeen vetäytymisen eli viimeisen itsearviointitilaisuuden. Tilaisuudessa käytiin läpi teettämämme itsearviointi ja pelattiin Vyyhtipeliä. Ensimmäistä kertaa niin, että pelifasilitaattorit Sanna ja Susanna pääsivät myös mukaan pelaamaan. Vetäytyminen tapahtui Veräjämäen kodikkaassa Majatalo Karhussa, jonka olohuoneeseen mahtui jopa Vyyhtipelin jättikokoinen matto! 

Tilaisuudessa oli mukana Metropolian, Hub Helsingin ja Helka ry:n toimijat eli Vyyhdin projektiryhmä. Itsearvioinnin ja purkutilaisuuden jälkeen mukaan tuli myös muutama ohjausryhmäläinen mukaan syömään ja keskustelemaan hankkeen viimeisistä tunnelmista. Vuoden vaihteen myötä osatoteuttajat (Helka ja Hub) jäävät pois tiimistä, Metropolian päädyssä keskitytään vain raportoimaan tuloksia ja tutkimaan hankkeen siirtovaikutuksia. Tunnelma oli todella lämmin, vahvasti ryhmäytynyt ja hieman haikea.

Haluan jakaa muutaman ajatuksen Vyyhtipelistä pelaajan ja ulkopuolista pelifasilitaattoria tarkkailleen fasilitaattorin näkökulmasta. Pelifasilitaattorina toimi teatteri-ilmaisun ohjaaja Veli-Pekka Ristaniemi, joka on ollut kerran näkemässä pelisession ja tutustunut peliin vaimonsa eli allekirjoittaneen työn kautta.

Kävimme pelin mekaniikan peliä edeltävänä päivänä läpi. Vyyhti-tiimi kirjoitti kukin muutaman JUMI!-kysymyksen, jotka annettiin suoraan fasilitaattorille. Huomioita tietämykseni jakamisesta eteenpäin:

– fasilitaattorilla on hyvä olla pohjatietämys pelistä, esim. pelikokemus itse pelistä

– pelimekaniikkojen tunteminen auttaa pelifasilitaattoria omaksumaan pelinvetäjän roolin paremmin

– soveltavan taiteen menetelmät/ fasilitointi tulee olla hallussa

– ulkopuolinen fasilitaattori auttaa näkemään pelin mahdolliset aukkokohdat

– ulkopuolinen fasilitaattori keksii uusia tapoja tehdä, muokata peliä

– ulkopuolinen fasilitaattori tuo oman tapansa fasilitoida, jolloin luovun omastani

Pelifasilitaattori Veli-Pekka Ristaniemi Vyyhtipelin äärellä.
Pelifasilitaattori Veli-Pekka Ristaniemi Vyyhtipelin äärellä.
Pelin tiimellyksessä oli hieno tehdä huomioita toisen fasilitaattorin tavasta toimia pelissä omalla persoonallaan. Tilanne oli haastava ensikertalaiselle fasilitaattorille siksi, että kaikki pelaajat tunsivat pelin entuudestaan melko hyvin. Muutamia huomioita fasilitaattorin vaihdoksesta:

– Vellu oli pelilähtöinen fasilitaattori. Hän piti tiukkaa aikaa, oli tarkka säännöistä ja fasilitoi pelaamisen ajatus edellä.

– kaiuttaminen oli hyvin luontevaa

– pomppiva iloisuus on minulle luontaista fasilitoinnissa ja pelaamisessa. Vellu innostui taas pelin tuoman jännityksen kautta.

– Vellu aloitti sääntöjen kertomisella ja oli tehnyt aikaa säästääkseen muutaman muutoksen. Hän oli tehnyt pelimerkit valmiiksi ja oli päättänyt etukäteen, että joukkue jolla on pidempi nimi, saa aloittaa pelin. Oli kiva huomata, että hän uskalsi ottaa ohjia omiin käsiinsä pelin suhteen. Yllätyksellisyys toimii!

Tavoitteita kirjaamassa ylös Pirjo Tulikukka ja Jussi Linkola.
Tavoitteita kirjaamassa ylös Pirjo Tulikukka ja Jussi Linkola.

Viimeiseksi: Oli aivan mahtavaa päästä pelaamaan ensimmäistä kertaa itse! Olen ollut fasilitoimassa samaista peliä noin 50 kertaa, joten oli virkistävää päästä pelaamaan myös itse. Hyvä oli, että olimme Susannan kanssa eri tiimeissä. Välillämme oli selvästikin tiukka kilpailu, joka oli mielenkiintoinen asetelma kaikkien yhteisten pelikertojemme jälkeen. Myös koko Vyyhti-tiimin kanssa pelaaminen sai aikaiseksi uudenlaista virtaa ja energiaa tiimimme kesken. Hieno kokemus kaiken kaikkiaan!

t. Sanna

Jaa juttu eteenpäin: