Pelifasilitaattorin verkkokurssi, osa 4: Kaikki ei ole peliä

Pelifasilitaattoria eli allekirjoittanutta on viime viikot mietityttänyt pelillisyys-termin suruton käyttö asiassa kuin asiassa. Olen kokenut entistä vahvemmin, että pelifasilitaattorin koulutus onkin aloitettava perusteista. Tämä huomio on kohdallani tapahtunut lähiaikoina huomatessani, että internet tulvii muka-pelejä ja juttuja pelillisyydestä, koska yritykset haluavat sanoa käyttävänsä pelillisyyttä osana organisaation toimintaa. Tärkeintä on siis tällä hetkellä pelillisyyden selventäminen kaikelle kansalle, ettei väärinkäsityksiä enää tule.

Vyyhti-hanke julkaisee aiheesta pian asiantuntija-artikkelin, joka on suunnattu mm. kaikille niille, jotka puhuvat pelillisyydestä. Haluamme artikkelissa selventää, että kaikki ei ole peliä. Peli tarvitsee toteutuakseen tietyt raamit ja me haluamme kertoa, että mitkä ne raamit ovat. Kirjoitamme myös pelin tekemisen karikoista sekä perustelemme miksi (oikeat) pelit ovat tärkeitä organisaation kehityksessä.

Yksi esimerkki vastaantulleesta “pelistä”. Pöydällä on lauta. Sitä kutsutaan peliksi. Laudalla on sektoreita. Jokaisella sektorilla on oma aiheensa, jotka käydään vuorotellen läpi parin kanssa. Aiheisiin keksitään vastauksia kirjoittamalla ne post-it-lapuille. Sektoria vaihdetaan kahdeksan minuutin välein. “Peliä” fasilitoi henkilö, joka kannustaa tekopirteästi kirjoittamaan ja heiluttaa samalla käsiänsä hassusti. Falskius, kokemattomuus sekä fasilitaattorin tarkoituksettomuus näkyy jokaiselle osallistujalle. Kun sektorit on käyty läpi, “peli” loppuu. Osallistujat ovat tuottaneet paljon materiaalia ”pelin” vetäjälle. Ja tuntevat olleensa huijattuja, koska eivät saaneetkaan pelata mitään, vaikka niin luvattiin.

Tämä oli esimerkki eräästä tilanteesta, johon itse osallistuin. Ensinnäkin: Se ei ollut peli. Toiseksi: Se ei ollut peli. Kolmanneksi: Muoto oli monille tuttu fasilitoinnin menetelmä, tunnetummin aivoriihi nimeltään. Siitä oli tehty kätevä versio kuljettaa, mutta hankalampi versio osallistua, kun kuuli koko ajan muiden keskustelut aivan vieressä. Ja tähän “peliin” oli käytetty paljon rahaa. Voi kuinka pistää pelifasilitaattorin miettimään ja kirjoittamaan topakkaa tekstiä.

Pelifasilitaattorin verkkokurssi jää nyt siis tauolle, koska aion keskittyä olennaiseen. Aion kirkastaa pelillisyyden termin niin, että tällaisia väärinkäytöksiä ei enää tule. Sen jälkeen keskityn käytännön koulutuksen rakentamiseen. Rakentakaamme kestävä perustus ensin.

Pelillisyyttä puhkuen,

Sanna

Jaa juttu eteenpäin: