Sähköisten jumppakerhojen antia keväällä 2013

Vyyhti-projektin yksi toimintamuoto on ollut Sähköisten jumppakerhojen perehdytyskonsepti, joilla on haluttu vastata verkostoitumisen, yhteistoiminnallisuuden ja yrittäjämäisen asenteen tukemiseen tämän päivän verkkovälineiden avulla. Jumppakerhokonseptia on hiottu kolmen toteutuksen aikana, ja eilen, 13.3.2013, vedettiin kolmannen toteutuksen viimeinen, LinkedIn-palveluun keskittynyt työpaja.

Kevään 2013 Jumppakerhototeutus

Kevään jumppakerhot olivat 1) Facebook viestinnän ja yhteistoiminnan tukena, 2) Blogi tiedotus- ja vuorovaikutuskanavana, 3) RSS-syötteet, tietovirtojen hallinta ja suodattaminen, 4) Google Docs toimistodokumenttien yhteiskäytössä 5) Twitter tietolähteenä ja viestintäkanavana, 6) Ajanhallintamenetelmät ja niitä tukevat sähköiset välineet sekä kevään uutena työpajana 7) LinkedIn ammatillisen verkostoitumisen tukena.

Työpajojen kuvaukset löytyvät Sähköiset jumppakerhot – kevät 2013 -sivulta.

Työpajojen päivitetyt kunto-ohjelmat löytyvät Google Docs -presentaatioiden muodossa seuraavien linkkien kautta:

Sähköiset jumppakerhot kevät 2013, Facts and Figures

Seuraavassa taulukossa on vertailua kevään 2012 pilottitoteutuksen, syksyn 2012 ja kevään 2013 toteutusten osallistujamääriä ja osallistujien arvioita työpajaoista..

  Kevät 2012 Syksy 2012 Kevät 2013
Jumppaajia 23 21 25
Jumppakäyntejä 57 49 49
Numeeristen palautteiden keskiarvo (1-5) 4,2 4,3 4,4
Parhaaksi arvioitu jumppa Twitter (4,6) Tiedonhallinta (4,67) Twitter 4,64
Heikoimmaksi arvioitu jumppa Blogi (3,64) Facebook (3,94) Ajanhallinta 4,21
Paras arvio kysymykseen ”Opin hyödyllisiä asioita” Google Docs (4,75) Tiedonhallinta (4,83) Twitter (4,87)
Heikoin arvio kysymykseen ”Opin hyödyllisiä asioita” Blogi (3,76) Blogi (3,71) Google Docs (4,38)
Koulutustunteja yhteensä 171 177 168
Koulutuspäiviä (ESR) 24,4 25,3 24

Jumppaohjaajan kokemuksia ja kommentteja

Kolmen kokonaisuuden jälkeen jumppakerhomaisen ohjauksen rutiini alkaa löytyä. Kevään toteutuksen koulutustuntimäärissä näkyvä lasku johtuu suurelta osin siitä, että jumppien pitopaikaksi valittiin tällä kertaa 12 hengen tietokoneluokka. Kaikkiin kerhoihin oli ilmoittaunut lähes 10 osallistujaa, mutta tänä keväänä peruutuksia tuli yllättävän paljon. Suuremman luokan valinta olisi mahdollistanut volyymin lisäämisen, mutta pieni luokka osoittautui erinomaiseksi perehdytysympäristöksi jumppakerhoiluun. Pieni tila on intiimi ja tukee mainiosti vuorovaikutusta, keskustelua ja osallistujien vertaistukea. Tilan osalta tuli negatiivista palautetta ainoastaan kahvilan tai kahviautomaatin puuttesta.

Ylimääräisenä aiheena mukaan otettu LinkedIn oli erinomainen lisä jumppaohjelmaan. Kymmenen osallistujan voimin vedetty aktiivinen sessio herätti keskustelua osallistujien kesken liittyen itse palveluun mutta myös verkkonäkyvyyteen ja oman osaamisen esille tuomiseen yleisemminkin.

Mielestäni Sähköiset jumppakerhot ja niiden tiiviiseen, tehokkaaseen ja käytännön tekemiseen perustuva työpajatoiminta on tehokas ja toimiva tapa sähköisten välineiden perehdyttämiseen. Vaikka tämä toteutus oli periaatteessa Vyyhti-projektin puitteissa viimeinen, olen varma, että jumppakerhot palaavat vielä useissa eri yhteyksissä somevoimailijoiden iloksi.

Jaa juttu eteenpäin: