Yhteismaa. Osa 1

Yhteismaa on helsinkiläinen yhdistys, joka auttaa organisaatioita käyttämään sosiaalista mediaa viestintänsä tukena sekä kehittämään toimintaansa yhteisöllisemmäksi ja luovemmaksi

Vyyhti oli Yhteismaa ry:n kutsumana aamiaistilaisuudessa, jossa keskusteltiin ja kuultiin sosiaalisen median logiikasta ja sen yhteiskuntarakenteita muuttavista tekijöistä. Vyyhtiä kiinnosti etenkin Yhteismaan kokemus ihmisten mukaan ottamisesta ja työstä kohti yhteisöllisempää toimintatapaa.

Yhteismaa on helsinkiläinen yhdistys, joka auttaa organisaatioita käyttämään sosiaalista mediaa viestintänsä tukena sekä kehittämään toimintaansa yhteisöllisemmäksi ja luovemmaksi. Yhteismaa luo nettipalveluita ja sosiaalisen median yhteisöjä, joiden avulla toimintaa saa muokattua hauskemmaksi, tehokkaammaksi ja kestävämmäksi. Yhteismaa on positiivisesti yrittäjämäisesti ajatteleva yhdistys, joka erikoistuu sosiaalisiin innovaatioihin ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviä projekteja.

Yhteismaan hankkeista tunnetuin lienee Siivouspäivä, joka on saanut alkunsa ihmisten halusta tehdä itse ja osallistua. Siivouspäivä on paisunut megatapahtumaksi ja lunastanut vahvasti paikkansa Helsingin tapahtumakartastossa.  Siivouspäivää voidaan kutsua  karnevaaliksi, jonka jokainen voi luoda omalle kotialueelleen muuttaen Helsingin kaupunginosia suureksi kirpputoritapahtumaksi, johon kaikki ovat tervetulleita.

Pauliina Seppälä ja Jaakko Blomberg Tiedekulman aamukahveilla 31.1.2013, joiden teemana oli ihmisten saaminen mukaan somessa - ja oikeassa elämässä.
Pauliina Seppälä ja Jaakko Blomberg Tiedekulman aamukahveilla 31.1.2013, joiden teemana oli ihmisten saaminen mukaan somessa – ja oikeassa elämässä.

Tällä hetkellä Yhteismaa tekee työtä yksilöiden, yhteisöjen, yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa ja kehittää uutta nettipalveluaan, jonka avulla kuka tahansa voi pyytää tai tarjota apua naapurustoltaan. Internetpalvelu luo arjen dialogia ja kommunikaatiota lähellä toisiaan asuvien ihmisten välille. Nappi Naapuri mallintaa perinteistä naapuriavun tarjoamista internetin kautta yksinkertaisen kartan avulla. Lisätietoa Nappi Naapurista löytyy täältä: Nappi Naapuri

Mikä mahtaa olla se se taika, jolla Yhteismaan toimijat onnistuvat innostamaan, jakamaan ja kehittämään niin, että tuhannet ihmiset lähtevät toimintaan mukaan oma-aloitteisesti? Onko onnistuminen henkilösidonnaista? Tarvitaanko asioista päättämään erikseen nimettyjä työryhmiä vai voiko varsinaiseen päätöksentekoon osallistua kuka tahansa?

Vyyhti on toimintansa aikana pyrkinyt löytämään yhteistä nimittäjää yrittäjyyden ja yhdistystoiminnan välille ja löytämään uudenlaisia ja innostavia toimintamalleja juurrutettavaksi myös hankkeen jälkeiseen käyttöön. Yhteismaan toimintamallit toimivat ja hankkeissa mukana olevat ihmiset puskevat jatkuvasti uusia kehitysideoita ulos.

Saan kunnian haastatella Yhteismaan Pauliina Seppälää ja Jaakko Blombergia vielä tällä viikolla. Palattuani takaisin haastattelureissulta olen varmasti rikastunut useilla uusilla ja eteenpäin vievillä ajatuksilla. Palataan siis asiaan tämän postini kakkososassa.

Yhteismaa ry
Siivouspäivä

Jaa juttu eteenpäin: