Yrittäjä ja kaupunginosatoimija – mikä heitä oikein yhdistää? Juttusarjan 2. osa

Heinäkuu on virallinen kesälomakuukausi, tämän olen nyt todistanut ihan konkreettisesti. Aloitin työt Vyyhdin projektisuunnittelijana helmikuun puolessa välissä, joka tarkoittaa sitä tosiasiaa, että kesälomailut jäivät osaltani aika minimiin. Heinäkuussa on kuitenkin ihan leppoisaa tehdä hommia, sillä muiden poissa ollessa voit organisoida työaikasi melko joustavasti. Aiheesta oli muuten mielenkiintoinen artikkeli Taloussanomien verkkosivuilla, jossa muun muassa mainittiin, että noin 80 % suomalaisista lomailee nimenomaan heinäkuussa.

 

Heinäkuun plussat:

          Vähemmän ruuhkia, vähemmän ihmisiä julkisissa ajoneuvoissa

          Ihmiset ovat hyvällä tuulella

          Ei viikkopalavereja

          Hyvä aika hoitaa rästit pois

          Puhelimet eivät soi jatkuvasti ja sähköpostiliikenne rauhoittuu

    

Via Violan toimitusjohtaja Päivi Immonen kertoo myös, että varsinkin luovilla aloilla heinäkuun tarjoamat edut on oivallettu ja hyödynnetty kenties muita aloja paremmin.

 

Heinäkuun rauhallisuus heijastuu erityisesti luovien alojen työntekijöihin.

– Heinäkuu on varmasti hyvä aika suunnitella, hoitaa erilaisia luovempia projekteja, jotka vaativat enemmän omaa aikaa ajatella, sanoo Teekkarin työkirjan päätoimittaja Katariina Rönnqvist.

– Uskon, että juuri luovilla aloilla heinäkuu voi olla ahkeraakin aikaa, kun ei ole niitä muita häiriötekijöitä.

Rönnqvist painottaa rauhallisen ympäristön panosta työntekoon.

– Kyllä iloisella asenteella ja itselleen sopivalla työrytmillä saa kaikista parhaiten työt tehtyä, Rönnqvist toteaa.

Eli ilon kautta?

– Ilon kautta.


Via Violan Immosen mielestä rento ja luova työntekijä on tehokas työntekijä.

– Monet sanovat, että kun on sellainen vähän rennompi ilmapiiri, luovuus pääsee kukkimaan, Immonen sanoo.

– Kyllähän sitä on tutkittu, että leppoisassa ja rennossa ilmapiirissä ihmisten työtulokset ovat parempia.

Lähde: Taloussanomat

 

Ai niin, törmäsin tänää Complex -sivustolla hauskaan listaukseen, jossa esiteltiin yritysmaailman ”starojen” käyntikortteja. Lista on mielestäni erittäin inspiroiva ja tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen. Jutun löydä tämä linkin alta!

bg-business-cardg1

 

Älä koskaan ryhdy yrittäjäksi!

Etätyöviikon lopputuloksena olen lukenut muutaman yrittäjyyteen liittyvän kirjaopuksen ja selaillut useita samaan teemaan liittyviä opinnäytteitä Theseus
-julkaisuarkistossa. Täytyy kyllä todeta, että eniten huomiotani keräsi Tommi Kokonahon kirja, joka käsittelee yrittäjyyteen liittyviä kompastuskiviä. Teoksen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä kirjaston käytävällä Älä koskaan ryhdy yrittäjäksi – 50 asiaa yrittäjyydestä -kirja antoi odottaa jotakin muuta. Mielestäni tämä kirjaopus on varsin kätevä, sillä sen vajaat 100 sivua lukee helposti parissa tunnissa. Kirjaan on kasattu nimensä mukaisesti 50 asiaa, mitä olisi syytä miettiä enne yrityksen perustamista. Nyt luettuani tämän opuksen kahteen kertaan voin vain todeta, että tätä kirjaa olisi syytä suositella kaikille Metropolian opiskelijoille, ja varsinkin luoville aloille. Tässä on just sitä realiteettia, mikä valkeni minulle vasta usean yrittäjävuoden jälkeen. Kävin itse niin sanotusti ensimmäisen syklin läpi, eli perustin ja lopetin ensimmäisen yritykseni. Vähän sama kuin olisi mennyt teininä kihloihin tai peräti naimisiin ja alle 30-vuotiaana jo eronnut. ”Sitten toisella kerralla” osaan olla harkitsevaisempi ja viisaampi.

Kuten edellisessä kirjoituksessani jo kerroin, tulen kesän aikana kirjoittama juttusarjaa luovien alojen yrittäjyydestä sekä yrittäjämäisestä ajattelusta / asenteesta. Tähän toiseen osaan ajattelin poimia mielenkiintoisia pointteja Tommi Kokonahon kirjasta.


1. Varaudu tuntemaan liiketoimintaympäristösi

Liiketoimintaympäristö on se tila, jossa yritys toimii. Usein sitä kutsutaan myös toimialaksi. Vertauskuvallisesti voidaan sanoa, että yrityksesi toimii joko maalla tai vedessä. Näissä elementeissä pärjäämiseen tarvitaan erilaisia ominaisuuksia ja keinoja.

Liiketoimintaympäristöt jaetaan yleensä neljään perusmalliin. Näitä malleja kutsutaan viidakoksi, erämaaksi, vuoristoksi ja keitaaksi.

Viidakossa toimivat viidakon lait. Siellä kilpailu on kovaa ja raakaa eikä tunteille ole sijaa. Kilpailijasi haastavat sinut oikeuteen pienimmänkin syyn takia, vaikka vain viedäkseen resurssejasi ja ajatuksiasi liiketoiminnan hoitamisesta. Yhtenä hyvänä esimerkkinä voidaan mainita elektroniikkateollisuus. Saamme jatkuvasti lukea lehdistä Applen, Nokia ja Samsungin patenttikiistoista, joita poikkeuksetta ratkotaan oikeustuvissa.

Erämaassa tuotot ovat pieniä ja hintakilpailu on kovaa. Kate tuotannosta on matalaa tasoa. Tässä ympäristössä joudut tekemään hyvin pitkää päivää ja saat juuri jajuuri elätetyksi itsesi päivästä toiseen. Saman alan yrityksiä on paljon, eivätkä ne juurikaan erotu toisistaan tässä liiketoimintaympäristössä. Mieleeni tulee tavalliset ruokaravintolat, kauneussalongit, parturit ja Apple-jälleenmyyjät.

Vuoristossa riskit ovat suuria ja usein valtiovalta on voimakkaasti laeilla säännellyt tätä toimintaympäristöä. Täällä voit saada isoja voittoja tai menettää kaiken hetkessä. Perinteinen talonrakennus ja kaivostoiminta edustavat tätä liiketoimintaympäristöä.

Keitaassa olet jatkuvassa myötätuulessa. Kaikki toimesi tuovat uusia asiakkaita ja liiketoimintasi kasvaa nopeasti. Myös julkinen raha tukee tätä liiketoimintaympäristöä voimakkaasti ja saat rahoitetuksi tuotekehitystä eli kilpailukykysi kehittämistä julkisin varoin. Informaatiotekniikan ”hullut” vuodet edustivat keidasympäristöä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että suomalaisesta peliteollisuudesta on muodostumassa uusi keidas.

Muista, että liiketoiminta voi kannattaa tai olla kannattamatonta missä tahansa toimintaympäristössä. Olennaista on se, että teet oikeita asioita oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Tunne alasi pelisäännöt ja aikasi trendit.

 

 


Jaa juttu eteenpäin: