Vyyhtipeli

Vyyhtipeli (Vyyhti Game – in English) on Vyyhti – verkostot yrittäjyysosaaminen ja yhteistoiminnallisuus luovilla aloilla -hankkeessa vuosien 2012-2013 aikana kehitetty fasilitoitu hyötypeli. Peli syntyi alkujaan Vyyhdin projektipäällikkö Susanna Snellmanin Kulttuurituotannon ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönä. Ensimmäinen versio tehtiin kaupunginosayhdistysten toimijoille yhteistyön ja keskustelunavauksien välineeksi.

Katso Vyyhtipelin esittelyvideo:

Vyyhtipelin nykyinen versio on 15m2:n kokoinen lautapeli, jota pelataan joukkueissa ulkopuolisen fasilitaattorin kanssa. Peliä pelataan yleensä 1,5-2 tunnin sessioissa etukäteen valitusta aiheesta. Peli pohjaa nopeaan ongelmanratkaisumenetelmään. Tarkoituksena on löytää oikeita kysymyksiä, herättää keskustelua ja lisätä yhteistoiminnallisuutta. Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa lautapelikokemusta. Pelin nykyinen versio on syntynyt Susanna Snellmanin ja pelifasilitaattori Sanna Ristaniemen yhteistyönä.

Susanna ja Sanna Vyyhtipelissä
Susanna ja Sanna Vyyhtipelissä

Pelisession rakenne

  1. Esittely
  2. Pelin rakentaminen ja joukkuejako
  3. Pelaaminen
  4. Purku

Case: Kaupunginosatoimijat
Kaksi Helsingin kaupunginosaa haluaa alkaa toimia yhteistoiminnallisesti, mutta ikärakenteen takia yhteistä kieltä on vaikeaa löytää. Pelin avulla määriteltiin yhdistysten olemassaolevia fasiliteetteja, tarpeita ja yhdistysten välisen kommunikaation haastekohtia. Peli avasi keskusteluyhteyden, jonka kautta yhteistoiminnallisuus on voinut alkaa omalla painollaan.

Case: Opintopisteiden kertyminen
Metropolia Ammattikorkeakoulun viestinnän koulusohjelman opettajat halusivat vaikuttaa konkreettisesti opiskelijoiden opintopistekertymään ja työaikasuunnitteluun. Pelin avulla paikallistettiin, että opettajien työaikaan liittyvät asiat olivat päällimäisenä huolena opettajien mielessä. Järjestelemällä pelissä esiintyneitä ja keskustelua aiheuttaneita ongelmakohtia on helpompi ratkoa opintopistekertymään liittyviä kysymyksiä.

Case: Yrittäjät
Peliä oli pelaamassa kansanedustajia, opiskelijoita ja korkeakoulun johtoa. Haluttiin määrittää pelin avulla yrittäjille parempaa Helsinkiä. Pelin avulla haluttiin saada konkreettisia vastauksia kysymyksiin. Esimerkiksi: pienyrittäjän liikkeen edessä on ollut kaupungin remontin takia iso roskalava jo kuukauden. Miten se vaikuttaa yrittäjän arkeen ja mitä asialle voisi tehdä?

Kuvia Verkostot ja rajaton yrittäjyys -seminaarin Vyyhtipelistä

Kuvaaja: Tuula Palaste-Eerola. Lisää Tuulan Vyyhtipelikuvia Musiikkitalosta.

Kevätkauden 2013 päättyessä Vyyhtipeliä on pelattu hankkeen kohderyhmien kanssa liki 40 kertaa. Hankkeen kohderyhmiä ovat: Kaupunginosatoimijat, luovan alan yrittäjät ja luovan alan korkeakouluopiskelijat. Keväällä 2013 Vyyhtipelistä painettiin myös oma versionsa Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon koulutusohjelmalle. Helsingin sijaan ”Kutupelissä” on pelialueena koko maailma.

Kutupelilauta

Pelifasilitointi

Pelifasilitoinnista järjestettiin keväällä 2013 teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoille Johdanto pelifasitointiin -koulutus (3 op), jossa pelifasilitointia harjoiteltiin Vyyhtipeliä ja opiskelijoiden omia pelejä fasilitoimalla mm. Reititin -hankkeen Bootcamp -tapahtumassa . Lisäksi koulutuksesta syntyi blogitekstejä koulutukseen ja peleihin liittyen.

Pelifasilitointia ja Vyyhtipeliä esittelevä presentaatio

Kaupunginosatoimijoille tarkoitetun pelin videotutoriaali löytyy Vimeo-videopalvelusta.

Saat Vyyhtipelin käyttöösi seuraavasti:

  1. Lataa alta tulostettavat PDF-tiedostot.
  2. Tulosta pelin osat, yhdistä pelilauta ja leikkaa muut osat erilleen.
  3. Lue säännöt, pelaa ja nauti.

Vyyhtipelin tarvikkeet

Lisäksi tarvitset nopan ja ajastimen, jolla mitataan Jumikorttien ratkaisemiseen käytettävissä oleva aika. Jos sinulla noppaa ja ajastinta ei ole saatavilla kokeile Vyyhti-noppaa ja ajastinta tästä.

Lisätietoja Vyyhtipelistä:

Susanna Snellman
Sähköposti: susanna.snellman (at) metropolia.fi
Puhelin: +358 40 769 8897

Sanna Ristaniemi (yhteystiedot hankkeen loppumisen jälkeen)
Sähköposti: s.ristaniemi (at) gmail.com
Puhelin: +358 40 536 3083

Jaa juttu eteenpäin:

Verkostot, yrittäjyysosaaminen ja yhteistoiminnallisuus luovilla aloilla