Ajanhallintaa laiturinnokasta

Laiturinnokassa

Juhannus on vietetty ja suomen kesän paras anti nähty. Kesä tuntuu kuitenkin kääntävän selkänsä hänelle, joka viettää sen töiden ääressä. Enkä puhu ainoastaan menetetystä auringonvalosta, vaan ennen kaikkea hiestä, joka aiheutuu tyhjästä inboxista sähköpostisovelluksessasi.

Lomakausi ja kalenterin nollaus

Kuten jo saattoi käydä ilmi, allekirjoittanut viettää suurimman osan kesästään toimistossa –välillä toimisto tosin saatta mobilisoitua tien päälle. Sijainnista huolimatta töitä olisi kuitenkin tehtävä läpi lomakausien. Työstäessäni yrittäjäpalvelua sosiaaliseen mediaan, olen kiinteässä yhteydessä useaan yhteistyötahoon. Toisin kuin minä, yhteistyötahot sen sijaan nauttivat kesälomastaan.

Tuskastumisen sijaan kesäkaudella tarjoutuu erinomainen  mahdollisuus kehittää ajanhallinnallista osaamista terävimpään huippuunsa.

Suunnitellessani palvelukokonaisuutta, toteutusta ja oheistapahtumia on sanomattakin selvää, että mukana on useita liikkuvai palasia. Asioilla on kiinteä yhteys toisiinsa ja riippuvuussuhteita on paljon. Usein yksi viipyvä sähköposti lamaannuttaa koko tuotantoprosessin: viipyvän vastauksen tieto on ratkaisevan tärkeä kaikkien toimijoiden kannalta. Perinteisen löysäranteisen kesä mentaliteetin sijaan suosittelenkin tälle ajankäytöllisesti haastavalle ajalle entistäkin tarkempaa suunnitelmallisuutta.

Koko kesän työskentelyn on oltava hallittua ja järjestelmällistä. Mikäli et saa yhteyttä tarvitsemiisi tahoihin, mitä teet? Kesän toiminnallisuuden tulee rakentua siten, että mikään yksittäinen osatekijä ei kaada kokonaisuutta. On kyettävä valmistelemaan ja ennakoimaan asioita, vaikka kaikki tarpeellinen tieto ei olisikaan kasassa. Erinomaisesti valmisteltuja ja rakennettuja kokonaisuuksia on helppo ja nopea jälkeenpäin viilata.

Tärkeää on myös ajatella kauaskantoisemmin. Mikäli tarvitsemasi vastaukset viipyvät, mitä muuta voisit tehdä? Valmistele esimerkiksi syksyn toimintoja niin paljon kuin mahdollista. Luo erinomaisesti rakennettuja työskentelypohjia pitkällä tähtäimellä. Tämän kaltainen toiminta on kuitenkin suunniteltava ja organisoitava hyvin: pyöritellessäsi peukaloita, ei ensimmäisenä juolahda mieleen valmistella syksyn budjettirakennetta…

Jäätelötauko

Lomakausien ajanhallintaan kuuluu merkittävänä osana muutakin, kuin tarkka suunnitelmallisuus ja vaihtoehtoiset työtehtävät. Nimittäin nautinto. Äsken mainittu järjestelmällisyys ja pitkälle viety ajanhallinta mahdollistavat kesätyöskentelystä nauttimisen. Onnistunut ajanhallinta irrottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan –myös työpäivän aikana. Lähde kahvitunnilla lähikauppaan ja nauti jäätelö iltapäiväauringossa. Tee se hyvällä omallatunnolla, sillä tiedät että sinulla on aikaa tehdä se.

Omaa hyvinvointia ja työn mielekkyyttä kesäaikana lisää huomattavasti ymmärtäväisyys. Anna toisille rauha lomailla ja nauttia ansaituista (tai vähemmän ansaituista) lomapäivistä. Yhteistyötahosi kiittää, kun annat hänelle lomailuun kuuluvan ajan mukisematta.

Kaiken kaikkiaan kesä voi olla työnteon kannalta miellyttävää ja hedelmällistä aikaa. Näin voi olla kuin työnteko ja ajanhallinta ovat organisoituja, jäätelötaukoja muistetaan pitää, muiden lomailua ymmärretään ja kunnioitetaan ja kotiin lähdettäessä nautitaan kesäpäivästä -tai siitä mitä päivästä nyt on jäljellä.

Jaa juttu eteenpäin: