KreaLab No 1.- Ensi kohtaaminen luovaan yrittäjyyteen Tukholmassa

Tukholmassa ensi kertaa järjestettävä KreaLab No 1. on uudenlainen luovan alan seminaari, joka kokoaa yhteen osaajia eri aloilta aikeenaan kirjoittaa manifesti tulevaisuuden luovuudelle. Seminaari nojaa suurimman antinsa pönötyspuheenvuorojen sijaan laboratoriomaiselle työpajatyöskentelylle, johon on varattu aikaa kolmen 1,5-2 tunnin session verran. Jännittävää!

Tarkoituksemme oli käydä seminaaria edeltävänä päivänä Tukholman keskiaikaisessa museossa tutkimassa lautapelinäyttelyä, joka olikin harmiksemme (ja nettisivun tiedoista poiketen!) jo loppunut kyseisessä museossa. Päädyimme kuitenkin harhailemaan kaupungilla pohtien yrittäjyyttä ja että mikä tekijä yhdistää kaikkia Vyyhti-hankkeen kohderyhmiä.

Matkalla ohitimme keskiaikaisen St. Jacobsin kirkon, joka seisoi jylhänä keskellä Tukholman sykkivää keskustaa. Päätimme piipahtaa sisään, kun jotakin keskiaikaista ainakin onnistuimme löytämään! Kirkossa soi kutsuvasti urkumusiikki, joka sai sisääntulijan istumaan alas ja hengähtämään hetkeksi. Tämä oli yllättävä sukellus kanttorin luovaan työskentelyyn keskellä kiireisimpiä ostoskatuja.

kuva 1

Se, mikä keskiaikaisessa kirkossa käänsi katseemme käsinkirjailtujen 1600-luvun hauta-arkun ja kirkkohopeoiden lisäksi, oli kirkon 2000-lukulainen luova yrittäjähenkisyys. Kirkon oven suussa mainostettiin mm. joka torstaista lounaskonserttia sekä syksyn elokuvailtoja, ”Dead Man” ja ”Outside Satan”, vain muutamia mainitakseni. St. Jacobsin kirkko on selkeästi luovuuden edellä keskiaikaisuudesta huolimattaan!

kuva 2

Pohdimme Susannan kanssa jälleen kerran, että ehkä Vyyhdin kohderyhmillä tosiaan on jotain yhteistä (niin kuin myös tällä edellä mainitulla kirkon henkilökunnalla), ja se on yrittäjämäinen asenne. Sellaista asennetta ainakin tarvitaan, olet sitten luovan alan yrittäjä, opiskelija tai kaupunginosatoimija, jotta saat kaupan käytävät, yhdistyksen tapahtumat tai kirkon penkit täytettyä. Niin kuin nyt Tukholmassakin kovasti yritetään.

 

t. Sanna

Jaa juttu eteenpäin: