Yhteisöllistä taidetta sarjakuvan muodossa

Sarjakuvaakin voi tehdä yhteisöllisesti. Esimerkkinä ”11”, joka esittelee yksitoista tarinaa. Sarjakuvat on kirjoitettu ja piirretty yhteisöllisesti kevään 2011 aikana. Tarinat ideoitiin, kirjoitettiin ja piirrettiin yhdessä viikottaisissa tapaamisissa ja verkkokeskusteluissa.

Viikottaisten ryhmätapaamisten aikana suoritettiin erilaisia ohjattuja harjoitteita, joilla entuudestaan toisille tuntemattomat sarjakuvantekijät (kokeneet ja ensikertalaiset) pääsivät läheiseen keskusteluyhteyteen. Luomisprosessi ideointivaiheesta sarjakuvien viimeistelyyn oli ajallisesti rajoitettu, joten ohjauksellisuus oli tärkeässä roolissa aikataulussa pysymiseksi ja yhteisöllisyyden synnyttämiseksi.

Verkkovälineenä käytettiin hyödyksi Facebookiin perustettua suljettua Groupia, joka takasi luomisprosessin aikaisen neuvottelumahdollisuuden sekä yhteisön luottamuksellisen ilmapiirin syntymisen. Group on toiminut myös kirjan julkaisemisen jälkeen, sen kautta on sovittu käytännön asioista, kuten teoksen jakelusta ja sarjakuvakirjaan liittyvän näyttelyn tuotantoprosessista.

Kirja on osa Eeva Meltion taiteen maisterin tutkintoa Aalto-yliopiston Taideteolliseen korkeakouluun. Tutustu teokseen täällä ja maisterintyön teoreettiseen osuuteen täällä.

Jaa juttu eteenpäin: