Luovien alojen Vyyhtiä purkamaan

Aloitin eilen työni Vyyhti-hankkeen projektisuunnittelijana. Koska hankkeen yksi keskeinen kohderyhmä ovat luovan alan yrittäjät, päädyin Luova Suomi -sivustolle tekemään taustatyötä. Löysinkin Helsingin kaupungin tietokeskuksen vuonna 2009 julkaiseman Kulttuurialan työpaikat ja yritysten toimipaikat -tilaston (Timo Äikäs), joka kartoittaa pääkaupunkiseudun luovia yrityksiä ja työpaikkoja. Muutamia Vyyhdin kannalta mielenkiintoisia poimintoja:

Monet kulttuurin työpaikat ovat olennaisesti riippuvaisia epävirallisista sosiaalisista verkostoista, joilla on taipumus keskittyä ennen muuta suuriin kaupunkeihin (s.2).

Kulttuurialoilla oli vuonna 2007 Helsingissä 5226 toimipaikkaa, joissa oli henkilöstöä yhteensä 25505 (s.3).

Koska Helsingin keskustassa ja sen lähistöllä sijaitsevat
joukkoviestinnän ja median sekä muun kulttuuriteollisuuden työpaikat muodostavat selvän enemmistön kulttuurialojen kokonaisuudesta, jää Helsingin julkinen ja voittoa tavoittelematon sekä alueellisesti merkittävä kulttuuritoiminta työpaikkatilastoissa hieman pimentoon. […] Myös muita kulttuuritoiminnassa toimivia henkilöitä jää tilastoista pois esim. siitä syystä, että tilastoista puuttuvat kulttuuria sivutoimenaan harjoittavat henkilöt, työssäkäyntitilaston referenssiajanjaksona työttömänä olleet sekä kulttuurin alueella vapaaehtoistyötä tekevät henkilöt. (s.14)

Tilastojen mukaan toimialueellamme on runsaasti kohderyhmään kuuluvia toimijoita, ja haasteenamme onkin löytää ja tavoittaa sopivat tahot. Miten tämä onnistuisi tehokkaimmin? Millaisia verkostoja hyödyntäen tavoittaisimme esimerkiksi luovan alan mikroyrityksiä ja freelancereita?

Muun muassa tätä alan nyt pohtia, ja mielelläni otan myös vastaan hyviä vinkkejä :)

Jaa juttu eteenpäin:

2 thoughts on “Luovien alojen Vyyhtiä purkamaan”

  1. Täällä Kymenlaaksossa (mm. Kouvola) on tehty räätälöityjä luentoja ja henk.kohtaista koulutusta luovan alan pienyrittäjille. Mukana on olleet mm. Kyamk ja Diges Oy. Pidin itse kovasti tästä ideasta ja kävinkin paikan päällä viime keväänä. Yht.tiedot yms löytyy tarvittaessa!

  2. Hei Tuija ja kiitos vinkistä! Mielellämme kuulisimme lisää näistä koulutuksista, joten pistä ihmeessä tietoja tulemaan.

Kommentointi on suljettu.