Yrittäjä ja kaupunginosatoimija – mikä heitä oikein yhdistää? Juttusarjan 1. osa

Olen jo jonkin aikaa pohtinut itsekseni, että mikä oikein yhdistää yrittäjien ja kolmannen sektorin toimijoiden ajattelua ja toimintalogiikkaa? Itse lähden usein purkamaan asiaa omien ja ystävieni kokemuksien kautta. Olen opintojeni yhteydessä päässyt tutustumaan useisiin luottamustehtäviin ja niistä osa on liittynyt kaupunkiosayhdistykseen nimeltään Artova ry.

Päätin, että tämän asian tiimoilta olisi mukava kirjoitella omia ajatuksia ylös ja jakaa niitä myös Vyyhti-blogimme kautta. Tulen tekemään kesän aikana pienen juttusarjan, jota varten haastattelen yrittäjäystäviäni, kaupunkiaktiiveja ja opiskelijakollegojani.



Artova ry – monipuolinen toimia luovalla sektorilla

Artova ry on kaupunginosayhdistys, joka toimii Helsingin Arabianrannassa. Artova on epäilemättä yksi Helsingin alueen aktiivisimmista alan toimijoista. Artovalla on monipuolinen toimitila, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia eri aktiviteettien harrastamiseen. Saman katon alta löytyy monipuolinen askartelutila, jota yhdistysaktiivit kutsuvat osuvasti ”sotkuksi”. Tilaa löytyy myös joogatuntien vetämiseen, kokouksien pitoon, ompeluryhmän työskentelyyn, ruoanlaittoon ja seurusteluun sekä atk-työskentelyyn moderneineen laitteineen. Tämän lisäksi yhdistys on pyörittänyt vuodesta 2010 alkaen alueellisen elokuvafestivaalia nimeltään Artova Film Festival. Elokuvafestivaalia on alusta asti tuotettu ammattimaisella otteella. Arabian katufestivaali on taas keväisin järjestettävä kulttuuritapahtuma, joka rakentuu muun muassa musiikkiesityksistä, kuvataiteesta, lähiruokaelämyksistä ja kierrätyskulttuurista.
Aikamoista on tämä yhdistyksen toiminta, mutta miten ihmeessä tämä kaikki on mahdollista? Tämähän alkaa pikku hiljaa muistuttaa keskisuuren yrityskorporaation toimintaa. Juuri tässä kohtaa tulen ajatelleeksi, että tuskin tämä kaikki olisi mahdollista ilman asukkaiden aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Yrityskorporaatioiden ja kaupunginosayhdistysten merkittävin ero on siinä, että asukkaat tekevä vapaaehtoisesti työtä, oman asuinalueensa kehittämisen eteen. Myös yhteisen hyvän ja taide-elämysten toteuttaminen suurelle yleisölle on yhtenä merkittävänä syynä. Yritystoiminta pohjautuu taas lähtökohtaisesti voiton tavoitteluun. Liiketoimintaa ei voi olla, ellei se taloudellisesti kannata. Näin ainakin markkinataloudessa, mutta suunnitelmataloudessa asiat voivat olla sitten toisin.

Vuonna 2012 sain yhdistyksestä hallituspakan. Artovan ajatuksena oli saada tätä kautta uusia opiskelija-aktiiveja toimintaansa mukaan. Fiksu veto, sillä Metropolian opiskelijat ovat hyötyneet merkittävästi yhteistyöstä ja saaneet arvokasta työkokemusta. Myös erilaisten koulutöiden toteuttaminen oikeassa toimintaympäristössä on vienyt opintoja ”realistisella” tavalla eteenpäin.    Mieleeni ovat painuneet asuinalueen aktiivien monipuolinen toiminta, aito välittäminen omasta asuinalueesta ja ennakkoluuloton suhtautuminen uusien jäsenten ideoihin. Oma hallitusjäsenyyteni jäi aikoinaan lyhyeksi, ainoastaan yhden vuoden mittaiseksi. Tämä johtui pitkälti siitä ongelmasta, että en itse asu Arabiassa, joten myös euforinen vaikuttamisfiilis oman asuinalueen kehittämisestä jäi osaltani kokematta.

 

 

Jaa juttu eteenpäin: