Wärk:fest rakentaa uudenlaista yhteistoiminnalisuutta

Kummallisia kojeita, uusia ajatuksia ja mahdolliseen maailmanloppuun valmistautumista Kaapelitehtaalla.

Kaapelitehtaalla 20.-21.10.2012 ensimmäistä kertaa järjestetty Wärk:fest kokosi yhteen satoja Wärkkääjiä. Kaapelitehtaan ovella tapasin tapahtuman tuottajan, aina niin iloisen ja positiivisen Nuppu Stenrosin. Nuppu kertoi Wärk:festin olevan tapahtuman kulkuun oikein tyytyväinen. Yhteistoiminnallisuuden, itse tekemisen ja kierrättämisen teemat toteutuivat hienosti tapahtumassa ja mitä kummallisimmat Wärkkääjien taidonnäytteet nostivat esille monenlaisia eri teemoja maailmanlopusta yhteisöviljelyyn.

Poika sai kaverikseen itse tehdyn robotin. Tapahtumassa ihmetytti myös kierrätysmateriaaleista rakennettu kuularata, tietokonepeliturnaus robottikäden kanssa ja musiikin tekeminen leluilla.

Vyyhti-hankkeessakin vahvasti esille nostettu yhteisöllisyyden mahdollistaminen ja vahvistaminen oli saanut Wärk:festillä uusia ulottuvuuksia, sillä lähes kaikki näytteilleasettajat olivat tuoneet tapahtumaan itse tekemiään vimpaimia. Kaikkea ei tarvitse heittää pois ja kaikenlaista tekemistä voi opetella ja opettaa. Silmiini osui ympäristöjärjestö Dodon koju, jossa tapahtumakävijät saivat nautiskella itse tekemäänsä teetä. Ompelukone surrutteli kivasti koko viikonlopun yli, sillä Dodossa värkkäiltiin kierrätyskankaista yrttipusseja.

Dodon kojulla sai valmistaa kierrätyskankaista yrttipusseja. Ompelukoneella Pauliina Jalonen.

 

 

 

 

 

 

Dodon vapaaehtoistyöntekijä Pauliina Jalonen kertoi Dodon toiminnan olevan kaikille avointa, konkreettista ja helppoa. Yhteistoiminnallisuus nousee esille Helsingin kaupunginosissa esimerkiksi taloyhtiöiden yhteisillä pihoilla, kyläyhteisön kasvimailla ja esimerkiksi tukkutorilla, jossa sijaitsee väliaikainen kaupunkitilan haltuunotto: säkkiviljelmä.

Esimerkiksi taloyhtiön piha voi olla tärkeä pätöksentekoa edistävä paikka, jossa tehdyillä valinnoilla on seurauksia. Dodo on etsimässä kerrostalojen energiankulutuksen minimointiin kannustaen energiafiksuja ja hauskoja sankaritaloyhtiöitä. Kokonaisen taloyhtiön energiankulutus on mahdollista minimoida ikkunantiivistystalkoilla ja asioiden yhdessä tekemisellä. Yhteistoiminnallisuus siis kunniaan!

Dodolla on myös käytössään Kääntöpöytä, joka sijaitsee Pasilassa vanhoilla veturiltalleilla. Kääntöpöydät ovat olleet laitteita, joilla taannoin käännettiin junia. Nykyään Kääntöpöydällä viljellään. Kääntöpöydän yhteydessä on myös kasvihuone, kaupunkiviljelmiä ja kesäkahvila.

Wärk:festillä sai tutustua mitä kummallisimpiin vimpaimiin ja niiden rakentajiin.

 

Wärk:fest oli lumoavan persoonallinen ja täynnä aitoa yhdessätekemistä. Wärk on myös hektistä ja joskus pinnallista maailmankuvaa vastaan taisteleva tapahtuma, jolle varmasti seuraa jatkoa ensi vuonna. Näkisin Wärk:festin olevan kiitoksensa ansainnut teko, joka antaa kodin ja yhteisen nimittäjän tekemiselle, etsimiselle, löytämiselle ja toisen huomioimiselle.

 

 

 

 

Jaa juttu eteenpäin: