Rysä 2012 Mikkelissä

Disruption is a new black, average not good enough
– Mohamed El-Fatatry

Vyyhdin Susanna ja Sanna matkustivat Rysä-seminaariin Mikkeliin lokakuussa 2012. Tarkoituksena oli löytää uusia ajatuksia, toimintamalleja ja kontakteja liitettäväksi Vyyhtipelin yrittäjäversioon sekä luovan alan yrittäjyyden kontaktejen muodostaminen Vyyhdille. Seminaari käsitteli luovaa alaa esittelemällä useiden lyhyiden esimerkkejen kautta. Vyyhdille tuttua ja kotoista hankemaailmaa edusti ReadySteadyGo!-hanke. Ensimmäinen päivä avattiin ”virallisten” puheenvuorojen merkeissä, eli alkajaisiksi kuultiin Työ- ja elinkeinoministeriön ja Opetus- ja kulttuuriministeriön puheenvuorot.

Virallisen osuuden jälkeen siirryttiin kuulemaan yritysesimerkkejä otsikolla: kohti uudistuvaa, luovaa taloutta. Yritysesimerkit jatkuivat koko ensimmäisen päivän ajan. Lisäksi pohdittiin eri alojen yhteistyösä syntyviä elämyspalveluita erilaisten esimerkkejen kautta. Toisena päivänä seminaarissa pohdittiin kansainvälisyyden monia kasvoja ja saatiin työkaluja kansainvälistymiseen. Seminaarin parhaaksi anniksi nousi kuitenkin seminaarijärjestelyiden havainnointi Vyyhdin omaa seminaarituotantoa varten.

Sanna Ristaniemi Rysässä lokakuussa 2012

Tässä muutamia havaintoja hyvän tapahtuman tuottamisen tueksi

  • jos järjestetään seminaaria johon matkustetaan kauempaa, valvottua narikkatilaa tätyy olla riittävästi.
  • riittävästi ruokailua. Pitkänä päivänä pitää olla välipalatarjoilua varsinaisten ruokailuiden välissä
  • seminaarissa oli kahvitarjoilu koko ajan. Tämä oli oikein hyvä asia.
  • twitter toimii hyvin seminaarin aikaisessa verkostoitumisessa. Siihen täytyy kuitenkin kannustaa.
  • ruoka vaikuttaa ilmapiiriin. Tässä tapauksessa tarjoiltiin lounaaksi kalakeittoa, joka oli lämminhenkinen ja positiivinen ruoka. Ruokailun on hyvä poiketa
    jopa yllätyksellisesti tavanomaisesta seminaaritarjoilusta.
  • Puheenvuorot saavat olla max.30 min ja niiden välissä täytyy olla taukoja
  • iltatilaisuuden yhteydessä on hyvä olla ohjattua verkostoitumista. Muuten ihmiset istuvat pöytäkunnittain. Iltatilaisuuden ohjelma saa olla yllätyksellistä.
  • puhujien täytyy olla kiinnostavia. Tarinat pitävät ihmiset hereillä.
  • aikataulutus on tärkeää! Puhujien kellotus!
  • livemusiikki jaloittelutauoilla oli aktivoivaa ja teki seminaariin lämpimän sävyn.
  • Tekniikka! Tekniikka! Tekniikka! Sen TÄYTYY toimia!
  • iltaohjelman ei tarvitse olla kummoista. Mutta sen on hyvä olla jotain todella erilaista kun seminaarivieraat olettaisivat sen olevan.
    Rysässä saatiin hyvä esimerkki toimivasta iltaohjelmasta. Joskin verkostoitumiseen olisi pitänyt kannustaa enemmän. Nyt keskustelut jäivät pitkälti pöytäkuntiin.
  • iltatilaisuus on verkostoitumista varten. Pöytäryhmät on järjestettävä niin, että ihmiset voivat verkostoitua keskenään. Musiikin täytyy olla tarpeeksi hiljaisella.
  • perusasiat ovat tärkeitä. Mikäli seminaari pidetään paikassa, jossa vessoja on vähän, on esimerkiksi vessapaperia lisättävä säännöllisesti.
Mohamed El-Fatatary

Seminaarin mielinkiintoisimpiin puhujiin lukeutui Mohamed El-Fatatry (Suomi/Egypti), joka on ennakkoluuloton yrittäjä ja valmentaja, jota voidaan tituleerata sosiaalisen median ja uusien innovaatioiden edelläkävijäksi ja rohkeaksi kokeilijaksi. Hänet on nimetty nuorimpana henkilönä koskaan ”Tomorrows Leaders”- listalle. Muita mielenkiintoisia puheenvuoroja kuultiin Fantasiarakenteen Jere Ruotsalaiselta sekä  Bruun Designin Peter Von Bruunilta, joka avasi 30-vuoden kokemuksella ekonomiosaamisen ja taiteellisen näkemyksen ja luovuuden yhteistä taivalta.

Kaikenkaikkiaan seminaarivierailut ovat aina eteenpäivieviä ja uusia ajatuksia herättäviä matkoja. Toivoisin kuitenkin seminaarien yhteyteen enemmän oikeita verkostoitumisen paikkoja ja mahdollisuuksia. Kaikenkaikkiaan seminaariin osallistuminen antoi paljon hyviä ideoita Vyyhtipeliin liitettäväksi ja myös ajatuksia hankkeen loppusuoraa varten tulosten esittelyyn.

Jaa juttu eteenpäin: