Pelifasilitaattoriksi verkkokurssilla osa 1!

Ajattelin haastaa itseni ja kokeilla, että onnistuuko pelifasilitaattoreiden kouluttaminen blogisarjan avulla. Tämä vaatii sitoutunutta opiskelua ja käytännön harjoittelua opiskelijoiltaan, enkä voi mitenkään vahtia suoriutumista käytännön harjoitteissa. Eli toisin sanoen omaehtoiset opiskelijat eivät tästä mitään merkintöjä tai todistuksia tule saamaan, mutta voivat tehtävien ja harjoitteiden kautta harjoittaa taitojansa kohti parempaa fasilitointia.

Minä saan mahdollisuuden opetella selkosanaista verkkokouluttamista (mahdollisesti) ilman vastauksia siitä, että miten onnistuin. En vielä myöskään lupaa mitään kurssin sisällöstä tai siitä, että kuinka kauan kurssi kestää. Jos koulutus on mielestäni tai oppilaistani onnistunut (mahdollisen kehittämisen jälkeen), saattaa tämä poikia täydennyskoulutuspaketin fasilitoinnista jatkossa.

Otatko haasteen vastaan?

Ensimmäinen viikon väite ja viikkotehtävä (ei, tämä ei ole BB) tulee tässä:

VÄITE: Hyvän pelifasilitaattorin täytyy pitää (lauta)peleistä ja osata kertoa innostuneesti sen säännöt.

Tehtävä 1

Taso 1: Ota esille sinulle tuttu peli. Lue säännöt niin monta kertaa, että uskot osaavasi selittää ne ilman paperista lunttaamista. Houkuttele pelaajaksi mielellään sellaisia pelaajia, jotka eivät muuten mielellään pelaisi muuta kuin sitä vanhaa Monopolia. Kokeile tekniikoita ja säännöistä selittämistä ensin itseksesi ja sitten koepelaajalle/ koepelaajille. Kokeilkaa miten peli lähtee käyntiin ja etenemään. Jos onnistut innostamaan pelaajat kyseisen pelin äärelle ja vielä viemään pelin loppuun saakka, olet onnistunut hyväksytysti tehtävässä.

Voit edetä tasolle 2.

Taso 2: Tutustu yhteen itsellesi uuteen ja mielenkiintoiseen peliin perinpohjaisesti. Lue säännöt niin monta kertaa, että uskot osaavasi selittää ne ilman paperista lunttaamista. Houkuttele pelaajaksi mielellään sellaisia pelaajia, jotka eivät muuten mielellään pelaisi. Kokeile tekniikoita ja säännöistä selittämistä ensin itseksesi ja sitten vasta koepelaajille. Kokeilkaa miten peli lähtee käyntiin ja etenemään. Jos onnistut innostamaan pelaajat kyseisen pelin äärelle ja vielä viemään pelin loppuun saakka, olet onnistunut hyväksytysti tehtävässä.

Tehtävä 2

Kirjaa ylös harjoitteen haasteet ja onnistumiset. Oliko tehtävä hyödyllinen? Mitä opit omasta fasilitoinnistasi? Valmistelitko tarpeeksi, osasitko säännöt?

Voit kirjata ylös myös tavoitteesi tulevalle opintojaksolle. Missä haluat kehittyä?

Seuraavaan viikkoon!
Sanna

Jaa juttu eteenpäin: