Pelifasilitaattoriksi verkkokurssilla, osa 3.

Tässä blogisarjassa yritän pilkkoa hyvän fasilitaattorin tarvitsemia ominaisuuksia yksittäisiksi piirteiksi sekä käytännön harjoitteiksi. Huomaan sen olevan erittäin hyödyllistä ainakin minulle, oppiessani itsekin koko ajan lisää asiasta toimiessani Vyyhtipelin fasilitaattorina. Huomaan, että en ole mikään Akka Fasilitaattori Jumala vielä itsekään. Fasilitointitaidot kehittyvät jokaisella kerralla, joten käytännön harjoitteet nousevat tämän opiskelun myötä suureen arvoon. Pelkkä lukeminen aiheesta ei siis tässäkään opinahjossa riitä.

Tällä viikolla haluan sinun miettivän opintopäiväkirjassasi hyvän fasilitaattorin ominaisuuksia. Mitä sinä arvostat ja missä haluaisit kehittyä? Mikä on sinun vahvuutesi? Jos uskallat: Haasta minut ja keksi parempi tehtävä, kuin mitä minä olen keksinyt!

Tällä viikolla keskitymme kuuntelemiseen ja siitä seuraavaan askeleeseen eli kuullun kaiuttamiseen. Molemmat ovat tärkeitä ominaisuuksia, koska aktiivinen kuuntelu on fasilitoinnin perusta. Fasilitaattori yrittää kuulla kaikkia osallistujia aktiivisesti ja toimia ikään kuin kaiuttumina eli hän sanoo vielä kerran samat asiat ääneen, mitä osallistujakin. Tämän tekniikan toimivuus perustuu siihen, että kertaus on opintojen äiti sekä siihen, että joskus asiat voi olla helpompi ja hyödyllisempi kuulla jonkun toisen kuin esim. pelitoverin sanomana.

VÄITE: Hyvä pelifasilitaattori keskittyy kuuntelemiseen ja osaa kaiuttaa kuulemansa asiat.

TEHTÄVÄ: Pyydä ystävääsi tai perheenjäsentäsi keskustelemaan kanssasi. Anna hänen valita mieleisensä aihe tai valitse se itse. Keskity aktiiviseen kuuntelemiseen. Kaiuta lyhyet vastaukset jokaisen vastauksen jälkeen.

LISÄTEHTÄVÄ EDISTYNEILLE: Kysy samaiselta koehenkilöltä tai -ryhmältä haastavia kysymyksiä, joihin vastaaminen vaatii useamman virkkeen. Kokeile kaiuttaa eli uudelleen ääneen sanoa kaikki asiat, joihin ystäväsi vastaavat. Keskity siihen, että sanot asiat samalla lailla, niitä mitenkään arvottamatta.

Kysy koehenkilöltä keskustelun jälkeen, että miltä tuntui, kun kaikki hänen sanomansa sanottiin uudelleen ääneen. Tuntuiko, että kuuntelit häntä paremmin kuin aikaisemmin?

Intoa opiskeluun!

 

Ps. Voit kokeilla aktiivista kuuntelua esim. perheesi kanssa. Katso kuinka käy!

t. Sanna

Jaa juttu eteenpäin: