Linkit

Pohdintaa luovan alan yrittäjyydestä ja tuotteistamisesta

Törmäsin Facebookissa erittäin mielenkiintoiseen CITY-lehden blogissa julkaistuun Ola Sundellin kirjoitukseen yrittäjyydestä. Kirjoituksessa pohditaan ohjaako yrittäjyyden tukijärjestelmämme aloittavia yrittäjiä kilpailukykyisten tuotteiden kehittämiseen?  Voisivatko aloittavat yrittäjät oppia jotain oleellista sarjayrittäjiltä?

Luovien alojen yrittäjän haasteena on usein selkeästi paketoidun tuotteen tai palvelumallin kehittäminen. Tämän jälkeen vastaan tulee vielä skaalautuvuuteen liittyvät haasteet. Ja päälle vielä yrityksen perustamiseen liittyvät asiat. Onko lähtökohtaisesti ongelmana se miten määrittelemme yrittäjyyttä? Onko yritys syntynyt kun yritys on perustettu ja viralliset asiat hoidettu hyvän tavan mukaan? Vai alkaako yrittäjyys idean heräämisestä ja myynnin aloittamisesta?

”Menestyksen kannalta ratkaisevinta on mitä idealle tapahtuu ennen yrityksen perustamista. Yrityksen perustamisvaiheessa annettava tuki tulee liian myöhään vaikuttaakseen liiketoiminnan menestykseen. Tuotteistaminen, kaupallistaminen ja asiakastyö on oltava jo pitkällä ennen kuin huomion voi kiinnittää muuhun kuin asiakkaalle uuden arvon kehittämiseen”. (Ola Sundell)

Koko City-lehden juttu luettavissa täältä

 

Mielenkiintoinen artikkeli: Osallistuva budjetointi vahvistanut paikallisdemogratiaa

”Deliberating Service Delivery ­– Survey on the outcomes and challenges of participatory budgeting in the UK” on Suomen Lontoon instituutin uusin raportti, joka esittelee osallistuvan budjetoinnin kokemuksia ja tilaa Isossa-Britanniassa. Osallistavalla budjetoinnilla on todettu olevan vaikutuksia asukkaiden osallistumiseen ja informaation kulkuun.

Raportissa todetaan, että osallistuvalla budjetoinnilla on paljon positiivisia vaikutuksia paikallistasolla. Keskeisimmät vaikutukset ovat asukkaiden lisääntynyt demokraattinen osallistuminen, sosiaalinen koheesio sekä parempi paikallisinformaatio, jonka avulla voidaan parantaa myös palvelutuotantoa. Osallistava budjetointi voisi esimerkiksi olla apuna kaupunginiosayhdistysten ja kaupungin yhteistoiminnassa.

Raportti on ladattavissa Suomen Lontoon instituutin internetsivuilta löytyvästä kirjoituksesta:

http://www.finnish-institute.org.uk/fi/articles/625-raportti-osallistuva-budjetointi-vahvistanut-paikallisdemokratiaa

Antoisia lukuhetkiä!

t.susanna

Luovien ideoiden syntyminen ei näe aikaa eikä paikkaa

Perinteinen työaikakäytäntö voi olla merkittävä haitta luovan ajatustyön tekemiselle. Tätä mieltä on Luovan Suomen asiantuntijaraati, jossa enemmistö vastasi myönteisesti kysymykseen ”onko perinteinen 9-17 työaikakäytäntö mielestäsi merkittävä haitta tehokkaan, luovaa ajatustyötä vaativan työn tekemiselle”.

Olen asiasta aivan samaa mieltä. Luovassa prosessissa hyvin harvoin katsotaan kelloa. Haasteena onkin luovan työryhmän toimimisen kannalta etenkin se, miten tekijät löytävät yhteisen sävelen sekä yhteisen päämäärän. Riskinä voi olla työryhmän hajaantuminen ja päämäärän hämärtyminen. Vyyhdissä työaika on joustava ja työajan järjestelyn kannalta olisikin tärkeää muistaa kokoontua vähintään viikoittain keskustelemaan projektin yhdinryhmän kanssa, mitä kukin tekee, onko liikaa vai sopivasti töitä tuntuuko jokin asia hankalalta tai haluaako joku jakaa onnistumisiaan.

Kiireessä unohtuu liian usein kommunikaatio ja etenkin tapahtumatuotannon kiireisimmässä hetkessä unohtuu helposti yhteiset viikkotapaamiset. Näin on käynyt helposti myös Vyyhdissä jo senkin takia, että joskus on haastavaa löytää kalentereista kaikille sopivaa aikaa.

Jos luovien ideoiden syntyminen ei näe aikaa eikä paikkaa, asioiden jalostamiseen ja ideoiden konkretisoimiseen tarvitaan yhteisesti sovittuja aikoja.

Luovan suomen artikkeli on luettavissa osoitteessa:

http://www.luovasuomi.fi/blog/post/37