Ääni

Ääniteaser pelifasilitointi- artikkelin johdannosta

Vyyhti-hanke lähenee loppuaan, jonka takia Vyyhti-tiimi kirjoittaa kuumeisesti viimeisiä asiantuntija-artikkeleitaan nettisivuillaan julkaistavaksi. Itse olen työstänyt artikkelia nimeltään Pelifasilitointi oppilaitosympäristössä- Case: Johdanto pelifasilitointiin -kurssi Vyyhdissä.

Sanna äänityksissä Silencion studiolla. Kuva: Susanna Snellman.
Sanna äänityksissä Silencion studiolla. Kuva: Susanna Snellman.

Artikkeli julkaistaan maaliskuun loppuun mennessä, nyt saatte siitä pienen maistiaisen ääniteaserin muodossa, joka on kyseisen artikkelin johdanto-kappaleesta äänitetty Silencion studiolla.

Teksti ja ääni: Sanna Ristaniemi/ Vyyhti-hanke

Äänitys: Lassi Vierimaa/ Silencio

 

Minä, fasilitaattori -ääniartikkeli

Oma artikkelini Vyyhti-hankkeen äänartikkelikokonaisuudessa käsittelee tuoreen fasilitaattorin kokemuksia. Vyyhti-hankkeen alkaessa fasilitointi oli minulle tuttua lähinnä verkkoympäristön nettifasilitointina tai yhteisömanagerointina, mutta lähitilanteessa tapahtuvan fasilitoinnin menetelmät ja piirteet olivat vielä vieraita.

Keväällä ja syksyllä 2012 osallistuin Metropolian tarjoamiin ja Grape People Oy:n vetämiin fasilitointikoulutuksiin, joissa fasilitoinnin menetelmiä ja toimintamalleja käytiin järjestelmällisesti läpi. Olin ehtinyt tehdä fasilitointikokeiluja vetämissäni perehdytyksissä, kun joulukuussa 2012 aloin kirjoittaa mikroartikkelia kokemuksistani. Artikkelista tuli noin kolmen A4:n laajuinen kokonaisuus.

Ajatus ääniartikkeleista muotoutui keväällä 2013 projektipäällikkö Susanna Snellmanin idean pohjalta. Ideoinnin ja suunnittelun myötä todettiin, että ääniartikkelin pitää olla mikroartikkeliakin tiiviimpi esitys. Sellainen, jossa avataan yksi asia siten, että ensin esitellään, mitä tullaan kertomaan, sitten kerrottaan se ja lopuksi kerrataan, mitä tuli sanotuksi (tämä on muistinvarainen tiivistelmä Jussi Mankin esittämästä ääniartikkelimallista). Näiden suunnitelmien pohjalta laadin alkuperäisestä mikroartikkelista yhden A4:n mittaisen tiivistelmän, joka sitten luettiin luettiin ääniartikkelimuotoon.

Jatka lukemista Minä, fasilitaattori -ääniartikkeli

Pieni kohtaus tyrmäämisestä ääniartikkeliksi

Kirjoitimme Vyyhdin tiimin voimin koko viime talven artikkeleita tulevaan loppujulkaisuumme. Keväällä saimme kuitenkin idean toteuttaa artikkelit uudessa muodossa eli ääniartikkeleina. Olin kirjoittanut artikkeliani aivan toisesta aiheesta, mutta äänitysten lähestyessä huomasinkin inspiroituvani enemmän pienoiskuunnelman kirjoittamisesta. Aiheeksi valikoitui improvisaatiossa paljon puhuttu toisen ihmisen tyrmääminen tavallisessa arkipäivän tilanteessa.

Pienoisnäytelmästä tuli kolmen kohtauksen mittainen. Halusin kirjoittaa kolme erilaista versiota samasta tilanteesta, dialogin osapuolten toiminnan muuttuessa kohtausten eri versioissa. Ensimmäisessä versiossa tapahtuu täystyrmäys, toisessa osittainen ja viimeisessä osapuolten välinen kommunikointi on jo melko hyvää ja huomioivaa.

Tyrmäämistä voi tapahtua monella tapaa. Se voi olla osittaista (joo, mutta..) tai täystyrmäys (ei). Arkipäivässä huomaan itse tyrmääväni lähipiiriäni käyttämällä ensin mainittua muotoa eli ”joo, mutta..” liian usein. Tyrmäämistä on myös se, jos vastaamalla välttelee itse asiaa tai tyrmää toisen tavat tehdä asioita.

Kuuntele ääniartikkeli ja mieti, että miten sinä tyrmäät muita jokapäiväisessä kanssakäymisessä ja miten voisitkin tehdä toisin.

t. Sanna

Ääniartikkelit – Vyyhtipelin case-esittelyt pieninä ääninäytelminä

Vyyhti käyttää tulosten esittelyn muotona monikanavaista julkaisumallia, jossa tuloksiin voi tutustua lukemalla, kuuntelemalla ja katsomalla. Vyyhtipeliä tullaan pelaamaan yli 400 pelaajan voimin hankkeen aikana mutta mitä uutta pelaaminen voi tuoda pelaajille? Minkälaisia esimerkkejä pelitilanteista ja peleissä käsitellyistä asioista on kertynyt?

Nyt julkaistavat Vyyhtipelin Case-esimerkit on osa Vyyhdin ääniartikkelituotantoa, joka on äänitetty ja äänisuunniteltu Silencio Oy:ssä.  Ääninäytelmät ovat Sanna Ristaniemen ja Susanna Snellmanin kirjoittamia ja näyttelemiä. Nyt julkaistavissa dialogeissa on miesäänenä Silencion Karo Broman.

Jatka lukemista Ääniartikkelit – Vyyhtipelin case-esittelyt pieninä ääninäytelminä